Festivali su jedini način za upoznavanje sa različitom publikom iz različitih zemalja

11. oktobar 2013.

INTERVJU SA LISOM PRAM KOATUROM FILMA "HROMOZOM 5"

Koliko je čest pormećaj hromozoma 5 i koliko je javnost upoznata sa njim?

Ovo je redak genetski poremećaj koji nastaje nedostatkom hromozoma 5, a manifestuje se takozvanim mačijim zvukovima kod obolele dece. Prvi put je ovu bolest opisao Jérôme Lejeune 1963. godine. Ovaj poremećaj pogađa sve etničke grupe, i pojavljuje se jedan slučaj na 50.000 novorođenih beba. Češći je kod ženske dece.

estovali ste ma brojnim festivalima, kakve su reakcije publike?

Film je kod publike izazvao veoma jake emocije. Srećni smo i zahvalni da se priča širi i da su reakcije publike pozitivne.

 

 

Film je osvojio Grand Prix na Bosifestu koliko vam znači ova nagrada?

Puno. Veoma je važno da se film prikazuje na festivalima jer je to jedini  način za upoznavanje sa različitom publikom iz različitih zemalja. I ono što je najvažnije, da se priča širi.

 

Aktuelnosti

Otvoren konkurs za prijem filmova na BOSIFEST 2014

22. januar 2014.

Hendi Centar Koloseum raspisao je konkurs za prijem filmova za Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom - BOSIFEST 2014, koji se održava od 2. do 4. juna u Domu omladine u Beogradu. Slogan ovogodišnjeg festivala je "Moć vizuelne komunikacije".  Tema konkursa  je rad i život osoba sa invaliditetom. Konkurs je otvoren do 22. marta. Rezultati selekcije biće objavljeni 10. maja. Podsećamo da je festival takmičarskog karaktera, dok celokupan program sadrži takmičarski i revijalni deo. Filmovi koji ne budu izabrani za takmičarski deo programa, a ispunjavaju uslove konkursa, biće prikazani u revijalnom delu programa. U okviru festivala biće dodeljene nagrade za najbolji film GRAND PRIX BOSIFEST 2014, za najbolju režiju, za najbolji scenarioi nagrada publike. Organizator festivala je Hendi Centar Koloseum. Festival su podržali: Turistička organizacija Beograda, Delta Fondacija, Ministarstvo rada zapošljavanja i socijalne politike, Studio B, Dom Omladine Beograd. Radovi i prateći materijale, sa naznakom “Za konkurs BOSIFEST 2014” mogu se poslati na adresu: HENDI CENTAR KOLOSEUM, Pančićeva 14, 11000 Beograd, Srbija. Pitanja u vezi konkursa mogu se poslati na: film@bosifest.rs

BOSIFEST - filmski festival koji svim posetiocima priređuje posebne trenutke

26. decembar 2013.

Sjajni filmovi o čudesnim sudbinama

Početkom juna u Domu omladine održan je Četvrti beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom - Bosifest u Domu omladine u Beogradu. I ove godine na ovom festivalu svi posetioci su imali prilike da uživaju u dokumentarnim, igranim i animiranim filmovima iz celog sveta, a koji se bave osobama sa invaliditetom ili su autori same osobe sa invaliditetom. Selektorka festivala ove godine bila je mlada rediteljka Maja Miloš, a članovi žirija naši poznati reditelji: Srdan Golubović, Slobodan Šijan i Darijan Mihajlović. Prema rečima Darijana Mihajlovića, Bosifest nije festival za osobe sa invaliditetom, već je to festival od osoba sa invaliditetom za sve ljubitelje filma, koji svim posetiocima priređuju posebne trenutke.

Projekcija filma "Hromozom 5" u Španskom kulturnom centru

24. decembar 2013.

U okviru Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se u celom svetu obeležava 3. decembra, u Španskom kulturnom centru prikazan je film  „Hromozom 5“. Ovaj film dobitnik je Gran prija ovogodišnjeg BOSIFEST 2013, a projekcija filma je organizovana u saradnji Hendi centra Koloseum i Španskog kulturnog centra.

BOSIFEST u Španskom kulturnom centru

05. novembar 2013.

Film „Hromozom 5“, dobitnik Gran prija ovogodišnjeg BOSIFEST 2013 biće prikazan 5. decembra u 19 časova uŠpanskom kulturnom centru. Projekcija ovog filma biće organizovana u saradnji Hendi centra Koloseum i Španskog kulturnog centra, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom a u okviru postprodukcije BOSIFEST-a. 

 

Zanimljivo je upoznati sa različitim sudbinama kroz filmove

23. oktobar 2013.

Intervju sa Slobodanom Šijanom, umetnikom i članom žirija BOSIFEST 2013

Slobodan Šijan, reditelj najpoznatijih srpskih filmova “Ko to tamo peva”i “Maratonci trče počasni krug”, slikar, scenarista i filmski kritičar, bio je član ovogodišnjeg žirija BOSIFEST 2013. U razgovoru za naš sajt Slobodan Šijan govori o tome koji su filmovi sa BOSIFEST -a na njega ostavili najjači utisak i zašto je pristao da bude član žirija.

Festivali su jedini način za upoznavanje sa različitom publikom iz različitih zemalja

11. oktobar 2013.

Intervju sa Lisom Pram koaturom filma "Hromozom 5"

Španski dokumentarni film "Hromozom 5"  (Maria Ripoll & Lisa Pram, 2013.) osvojio je ove godine Grand Prix BOSIFEST. Film je zasnovan na intimnom dnevniku koji je vodila majka devojčice Andree koja boluje od retkog genetskog poremećaja nedostatka hromozoma 5. Dirljivo ispričana priča filmskim jezikom nikoga nije ostavila ravnodušnim pa ni   žiri koji je ove godine bio u sastavu: Slobodan Šijan, Srdan Golubović,Darijan Mihajlović. Kako je nastala ideja za ovaj film, koliko im znači nagrada sa Bosifesta, i kakve su reakcije publike za naš sajt ispričala nam je Lisa Pram, koautor i  majka devojčice junaka ovog filma.   

 

Odakle ideja za film? Kako je Andrea postala glavni lik?

Maria, Andrea i ja smo se srele na ulazu u škole. Maria je odmah primetila Andreu i njene različite reakcije. Počeli smo razgovor i upoznavanje. U jednom trenutku dala sam joj  na čitanje moj dnevnik na osnovu kojeg je zasnovan ovaj dokumentarni film. Andrea je nezamenjiva, posebna, lepa i veliki glumac koja voli film, a pri tome je i fotogenična..

BOSIFEST može da izmami osobe sa invaliditetom da izađu napolje

06. oktobar 2013.

Intervju sa Jelenom Vuković iz udruženja "Poverenje" iz Obrenovca koje se bavi osobama sa invaliditetom

Zahvaljujući saradnji organizatora BOSIFEST-a, Hendi centra Koloseum i Kancelarije za mlade Obrenovca, uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, publika u Obrenovcu je nedavno bila u prilici da pogleda filmove „A.K.A Doc Pomus“ i „Macropolis“. Ovu priliku smo iskoristili da porazgovaramo sa Jelenom Vuković iz udruženja "Poverenje" koje se bavi osobama sa invaliditetom. U razgovoru za naš sajt Jelena Vuković je otkrila koje su najčešće predrasude u vezi osoba sa invaliditetom i zašto je Bosifest važan kako za same osobe sa invaliditetom tako i za širu zajednicu. "Ljudi kada čuju da je osoba sa invaliditetom odmah pomisle da je osoba nesposobna za bilo šta (?!). Ne žele ih u radnom odnosu, pošto je nestao osećaj empatije, ne postoji više potreba da se nekom pomogne (ne sažaljenje, nego potreba ili želja)", kaže Jelena Vuković.

 

BOSIFEST u Lazarevcu

30. septembar 2013.

Zahvaljujući saradnji organizatora BOSIFEST-a, Hendi centra Koloseum, Unije mladih Lazarevca i Eko centra iz Lazarevca, a uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, u četvrtak 3. oktobra će se u Gradskoj biblioteci Dimitrije Tucović u Lazarevcu od 18h prikazati filmovi sa ovogodišnjeg BOSIFEST-a.

BOSIFEST nas podstiče da se preispitujemo

26. septembar 2013.

 Intervju sa Duškom Krstićem koordinatorom Kancelarije za mlade Obrenovac

U okviru postprodukcije BOSIFEST - a, a zahvaljujući saradnji Hendi centra Koloseum i Kancelarije za mlade Obrenovca, uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, publika u Obrenovcu je nedavno bila u prilici da pogleda filmove „A.K.A Doc Pomus“ i „Macropolis“. Ovu priliku smo iskoristili da porazgovaramo sa Duškom Krstićem koordinatorom Kancelarije za mlade Obrenovac. U razgovoru za naš sajt Krtsić nam je ispričao zašto je BOSIFEST važan, kakav je položaj mladih osoba sa invaliditetom kao i koje su najčešće predrasude u vezi osoba sa invaliditetom.

Svaka ideja koja promoviše filmove kao BOSIFEST mora da živi

21. septembar 2013.

 Intervju sa Predragom Vukosavljevićem, jednim od autora filma „Dečak Jugoslav“

U okviru postprodukcije BOSIFEST - a, a zahvaljujući saradnji Hendi centra Koloseum i Kancelarije za mlade Obrenovca, uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, publika u Obrenovcu je nedavno bila u prilici da pogleda filmove „A.K.A Doc Pomus“ i „Macropolis“. Ovu priliku smo iskoristili da porazgovaramo sa Predragom Vukosavljevićem, jednim od autora filma „Dečak Jugoslav“, koji je prikazan u revijalnom delu na ovogodišnjem BOSIFEST-u. U intervjuu za naš sajt Vukosavljević nam je ispričao kako je nastao film „Dečak Jugoslav“, kakva je sudbina ovog dečaka, koliko je danas teško snimiiti dokumentarni film i u čemu je značaj festivala kao što je BOSIFEST.

Filmovi sa BOSIFEST-a prikazani u Mladenovcu

18. septembar 2013.

Zahvaljujući saradnji Hendi centra Koloseum i Pokreta Urbane Kulture Mladež, a uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, u ponedeljak 16. septembra u foajeu Centra za kulturu Mladenovac prikazani su filmovi sa ovogodišnjeg BOSIFEST-a. U Mladenovcu  je prikazan film „Lucy“ koji govori o devojčici oboleloj od autizma, a koji je prikazan i na Kanskom festivalu. Publika je uživala i u dokumentarnom filmu A.K.A Doc Pomus, o najvećem tekstopsicu roknerola Doc Pomusu, tvorcu najlepših stihova između ostalih i pesama "Save last dance for me" i "Viva Las Vegas".
 

Filmovi sa BOSIFEST -a prikazani u Obrenovcu

16. septembar 2013.

Zahvaljujući saradnji Hendi centra Koloseum i Kancelarije za mlade Obrenovca, uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, u petak 13. septembra  u Kulturnom centru Obrenovca prikazani su filmovi sa  BOSIFEST-a 2013. Publika je bila u prilici da pogleda crtani film „Macropolis", neobičnu kombinaciju animacije i fotografije. Publika je uživala i u dokumentarnom filmu „A.K.A. Doc Pomus“, nagrađenog za najbolju režiju na BOSIFEST-u 2013, koji govori o životu najvećeg tektopisca rokenrola. Projekciji filmova u Obrenovcu prisustvovao je i Predrag Vukosavljević, autor dokumentranog filma "Dečak Jugoslav" koji je prikazan na ovogodišnjem BOSIFEST-u. On je pohvalio ideju da BOSIFEST nastavi svoj život i nakon zvaničnog završetka festivala.

BOSIFEST 2013 u Mladenovcu

14. septembar 2013.

Zahvaljujući saradnji Hendi centra Koloseum i Pokreta Urbane Kulture Mladež, a uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, u ponedeljak 16. septembra će u foajeu Centra za kulturu Mladenovac od 19h biti prikazani filmovi sa ovogodišnjeg BOSIFEST-a. U Mladenovcu će biti prikazan film „Lucy“ čiji je glavni junak devojčica obolela od autizma. Ovaj kratki film koji je učestvovao i u Kanu vodi nas na putovanje kroz šarene svetove male "Lucy". Takođe, biće prikazan i dokumentarni film A.K.A Doc Pomus koji govori o najvećem tekstopsicu roknerola.

Arhiva ...

 

Putujući BOSI fest
 
Pogled, pokret, život

Program 2012